x
a k t
#

Tıbbi Atık Sterilizasyon

Şanlıurfa il ve ilçelerinde bulunan Sağlık Kuruluşlarında oluşan Tıbbi Atıklar Lisanslı araçlarla bertaraf edilmek için Sterlizasyon Tesisine taşınır. Tesise gelen atıklar Sterilize edilmek için konteynere alınır.

Enfekte Atıklar torba veya tek kullanımlık kutu veya kaplar içinde sistemin standart konteynerleri ile sisteme yüklenir. Sistem Konteyneri otomatik olarak tartar, asansörle yukarı yükselir ve daha sonra içindeki atıklar sistemin kapağının açılmasıyla besleme kazanına boşaltılır. Atıklar öğütücüden geçtikten sonra çevresi kızgın buharla ısıtılan Sterilizasyon Silindiri içine yönlendirilir. Aynı anda dışarı bakteri / virüs / spor vs. kaçışını önlemek için hava emişi başlar ve oluşan negatif basınç sayesinde emilen hava filtrelenerek, Steril halde atmosfere verilir. Sterilizasyon Silindiri içindeki helezon hem ileri sürme, hem karıştırma, hem de basınç yükselmesi sağlar.

Sterilizasyon içindeki atık 150 °C ve 3.5 Bar basınçla sterilize olur. Bu işlem sonunda steril halde sistemi terk ederler ve düzenli depolama sahasına boşaltılır

#

Tıbbi Atık

Tıbbi atık, tıbbi ve sağlık birimlerinin operasyonlar sırasında ürettiği bulaşıcı, patolojik ve keskin atıklara verilen genel bir terimdir.

Faaliyetleri sonucu tıbbi atık oluşturan birimler (hastaneler, klinikler, doğum hastaneleri, sağlık ocakları, tıp merkezleri, eczaneler, sağlık ocakları, ayakta tedavi merkezleri, morglar, otopsi merkezleri, hayvan hastaneleri, kan üniteleri, diyaliz merkezleri, laboratuvarlar, Tıbbi Araştırma Merkezi...) tıbbi atıkların; uluslararası biyolojik tehlike sembolünü taşıyan torba, kap ve keskin madde kaplarını nakliye konteynerleri içerisinde geçici depolama birimlerine teslim etmektedir.

Belediyeler ise bu atıkların bu yerlerden alınarak bertaraf alanlarına taşınmasından ve kendileri veya yetkilendirdikleri firmalar aracılığıyla özel tasarlanmış lisanslı tıbbi atık taşıma araçlarıyla bertaraf edilmesinden sorumludur.

#